Hari ni just nak share resepi masak lemak cili api pucuk paku bersama udang. Salah satu menu kegemaran daku, huhuhu. Lepas tu goreng ikan kembung ada sambal belacan dan ulam skit, memang makan tak berhenti 😂.
Asyik entry pasal tudung bawal exclusive, sticker manik, hotfix, rhinestones, pearls, swarovski copy, bawal manik, bawal plain steam press dan semuanya, sekali sekali share resepi pun best juga kan
Hari tu beli udang dan pucuk paku, ingat nak goreng simple je, tapi tetiba rasa macam nak makan masak lemak cili pucuk paku dan udang, so terus tukar plan.
Nak masak menu ni mudah sangat, tak susah mana pun. Yang penting ada hati nak memasak, kalau tak ada hati nak buat, goreng ikan yang simple pun jadi susah, ermmm.
Resepi Masak Lemak Cili Api Udang & Pucuk Paku
Bahan-bahannya :-
udang bersaiz besar (saiz sedang pun boleh je, ikut la nak banyak mana pun)
*15 biji cili api @ padi (boleh kurangkan, jika tak nak pedas)
*1 ulas bawang kecil/bawang merah -*blend dgn santan cair,kunyit,cili
*2-3ulas kunyit hidup
2 batang serai (diketuk sedikit)
1 liter santan pekat (saya guna dari 11/2 biji kelapa yg kecil)
1 keping asam keping
1 ikat pucuk paku (ambil bahagian batang yg lembut saja)
garam secukupnya
sedikit gula
Cara-caranya :
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk.
Masukkan juga udang yang telah di basuh ke dalam periuk dan masak sebentar.
Masukkan santan, garam dan sedikit gula. kacau hingga mendidih.
Bila sudah mendidih, masukkan pucuk paku dan asam keping
Bila pucuk paku sudah masak, tutupkan api dan hidangkan
Selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment